• darkblurbg
    AGA boekhouders
    Hoge kwaliteit boekhouders, ook live op BNR nieuwsradio! Alleen boekhouders met minimaal 15 jaar ervaring, € 69,00 p/u excl. BTW. Voor MKB, grotere ondernemingen en particulieren.
  • darkblurbg
    AGA boekhouders
    Al onze boekhouders hebben minimaal 15 jaren ervaring inzake boekhouding, belastingen en financiële administratie.
  • darkblurbg
    AGA bij BNR nieuwsradio
    Het is geen toeval dat AGA als autoriteit, wel eens vaker live op BNR nieuwsradio komt, op basis van hun uitnodiging. Tarief € 69,00 per uur exclusief BTW
  • darkblurbg
    AGA boekhouders
    Uw boekhouding, financiële administratie, belastingadvies, belastingaangiftes, financieel advies, of gesprekspartner, AGA Boekhouders regelt het voor u!
  • darkblurbg
    AGA boekhouders
    De meest recente ontwikkelingen en veranderingen betreft boekhouding en belastingen, en alle relevante wetgeving worden bestudeerd en besproken door onze boekhouders.
  • darkblurbg
    AGA boekhouders
    Professioneel en Deskundig;
    Ervaren en Betrouwbaar;
    Klantgericht en Effectief;
    Een heldere aanpak en Aantrekkelijke tarieven.

Budgettering en het opstellen van een begroting
In een wereld die voortdurend in beweging is, vormt een stevig financieel fundament het verschil tussen zakelijk of privé succesvol zijn en kopje-onder gaan. Of u nu een startende ondernemer bent, al jaren een stabiel bedrijf runt, of als particulier grip wilt krijgen op uw inkomsten en uitgaven: een goed doordachte begroting is onmisbaar. Budgettering helpt u om niet alleen te overleven in een concurrerende markt, maar ook om uw ambities waar te maken. Toch blijkt in de praktijk dat veel mensen en bedrijven worstelen met het opstellen en hanteren van een effectief budget. Wie serieus werk wil maken van financieel beleid (of dat nu privé of zakelijk is), doet er goed aan de grondbeginselen van budgettering te kennen, de verschillende soorten begrotingen te begrijpen én te weten hoe een vakbekwame boekhouder daarbij kan helpen.

Wat is budgettering?
Budgettering betekent dat u een reële schatting maakt van uw toekomstige inkomsten en uitgaven, waarna u op basis daarvan concrete richtlijnen opstelt voor uw financiële huishouding. Het is meer dan alleen cijfers opsommen: ook doelen stellen en vooruitdenken over uw financiële toekomst vormt een cruciaal onderdeel van dit proces. Of u nu als particulier spaart voor een huis of vakantie, of als ondernemer streeft naar winstmaximalisatie, een gedegen budget helpt u bij het nemen van goed onderbouwde beslissingen.

Budgettering is een van de hoekstenen van financiële planning. Het biedt houvast bij het realiseren van uiteenlopende doelen: van het uitbreiden van uw onderneming en het financieren van een grote investering tot het opbouwen van een gezonde spaarbuffer. Door met regelmaat uw inkomsten en uitgaven in kaart te brengen en hierop te sturen, ziet u duidelijker waar de risico’s liggen en krijgt u een scherpe leidraad voor uw financiële keuzes.

Het verschil tussen begroting en budgettering?
Hoewel de termen ‘begroting’ en ‘budgettering’ vaak door elkaar worden gebruikt, schuilt er wel degelijk een subtiel verschil tussen beide begrippen. Een begroting is het uiteindelijke overzicht van de verwachte inkomsten en uitgaven, terwijl budgettering het bredere proces is waarin u die cijfers opstelt, evalueert en bijstuurt. Met andere woorden: de begroting is het document, en budgettering is de route ernaartoe én de manier waarop u ermee blijft werken.

Waarom is budgettering zo belangrijk?

  • Voorkomen van financiële problemen
    Een van de meest voor de hand liggende redenen om te budgetteren is het voorkomen van financiële problemen. Door uw inkomsten en uitgaven nauwgezet te plannen, zorgt u ervoor dat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Dit geldt zowel voor particulieren, die op deze manier schulden of rood staan kunnen vermijden, als voor bedrijven, die door een solide budgettering tijdig kunnen inspelen op mogelijke liquiditeitsproblemen.

  • Inzicht in uw financiële situatie
    Budgettering dwingt u om altijd up-to-date te zijn, en inzicht in uw financiën te hebben. Dat inzicht is niet alleen nuttig, maar vaak ook motiverend. Als u een concreet doel voor ogen heeft (bijvoorbeeld het openen van een nieuwe vestiging of het kopen van een woning), helpt een begroting u om de benodigde stappen in kaart te brengen.

  • Verhoogde kredietwaardigheid
    Of u nu als ondernemer een lening wilt afsluiten voor uw bedrijf of als particulier een hypotheek wilt aanvragen: geldverstrekkers zullen vragen om inzicht in uw financiële huishouding. Een duidelijk en goed onderbouwd budget, in combinatie met realistische prognoses, verhoogt uw kredietwaardigheid. Banken en investeerders zien dat u uw zaken op orde hebt en zijn daardoor sneller bereid om hun medewerking te verlenen.

  • Ondersteuning bij strategische keuzes
    Budgettering is niet alleen een boekhoudkundige exercitie, maar vooral een strategisch hulpmiddel. Door concreet vast te leggen hoeveel geld u hebt en hoeveel u kunt besteden, creëert u een kader waarbinnen u belangrijke keuzes maakt. Wanneer u bijvoorbeeld als ondernemer wilt investeren in nieuwe apparatuur of een marketingcampagne, zult u dit moeten afwegen tegen andere kosten en verplichtingen. Een solide begroting maakt die beslissingen transparant en beter te overzien.

  • Realistische planning en doelen
    Een begroting maakt het mogelijk om realistische doelen te stellen. In plaats van te gokken of te hopen, kunt u op basis van concrete cijfers bepalen of en wanneer u bepaalde ambities kunt realiseren. Dit helpt niet alleen bij het bewaken van de financiële gezondheid, maar ook bij het motiveren van uzelf en uw team. Heldere, haalbare doelen geven richting en focus, wat de kans op succes aanzienlijk vergroot.

Wat zijn de verschillende soorten begrotingen?

  • Operationele begroting
    Een operationele begroting richt zich op de dagelijkse bedrijfsvoering en geeft inzicht in de verwachte omzet, kosten en winst in een bepaalde periode (meestal één jaar). Hierbij worden onder meer de verkopen, productiekosten, personeelskosten en overheadkosten meegenomen. Deze begroting is belangrijk voor bedrijven die continu inzicht willen in hun lopende financiële situatie.

  • Investeringsbegroting
    Wanneer u plannen heeft om te investeren in bijvoorbeeld nieuwe machines, een bedrijfsovername of de verbouwing van een kantoor; dan is een investeringsbegroting cruciaal. Deze begroting laat zien hoeveel kapitaal er nodig is voor de investering, wat de verwachte terugverdientijd is en hoe dit zich verhoudt tot de verwachte opbrengsten. Investeren zonder een investeringsbegroting is als rijden in het donker zonder koplampen: de kans op ongelukken is groot.

  • Liquiditeitsbegroting
    De liquiditeitsbegroting toont de verwachte in- en uitgaande geldstromen over een bepaalde periode. Dit is vooral van belang om te voorkomen dat u betalingsproblemen krijgt, zelfs als uw bedrijf op papier winstgevend is. Soms wordt een winstgevende organisatie toch geconfronteerd met een tijdelijk gebrek aan liquide middelen, bijvoorbeeld omdat klanten te laat betalen. Een goed opgestelde liquiditeitsbegroting maakt dit tijdig zichtbaar.

  • Kasstroomoverzicht
    Een kasstroomoverzicht is vergelijkbaar met een liquiditeitsbegroting, maar kijkt meer over een langere periode naar hoe geldstromen zich ontwikkelen. Het is een momentopname van hoe geld het bedrijf binnenkomt en weer verlaat, en geeft daarmee inzicht in de werkelijke financiële gezondheid van een onderneming. Een onderneming kan winst maken en toch in de problemen komen als de kasstroom niet goed wordt gemonitord.

  • Particuliere begroting
    Hoewel veel van bovenstaande begrotingen met name voor ondernemers gelden, is budgettering zeker niet minder van belang voor particulieren. Een particuliere begroting omvat inkomsten (bijvoorbeeld salaris, uitkering, toeslagen) en uitgaven (zoals huur, boodschappen, verzekeringen). Daarnaast kijkt u naar eventuele spaardoelen, investeringen, leningen en andere financiële verplichtingen.

Stappenplan voor het opstellen van een begroting
Het opstellen van een degelijke begroting kan in eerste instantie overweldigend lijken. Er komt veel bij kijken: data verzamelen, analyseren, doelstellingen bepalen en ga zo maar door. Om u op weg te helpen, volgt hieronder een praktisch stappenplan.

Stap 1: Doelen en reikwijdte bepalen
Nog voor u aan de slag gaat met het invullen van alle cijfers, is het van groot belang om precies te weten wat u met uw begroting wilt bereiken. Wilt u vooral meer inzicht krijgen in de dagelijkse bedrijfsuitgaven, of richt u zich op uw persoonlijke financiën? Misschien heeft u een heel concreet doel voor ogen: de aankoop van een auto, de uitbreiding van uw zaak of het aflossen van een schuld. Door van tevoren exact te benoemen waarvoor u uw begroting opstelt, wordt het makkelijker om de juiste cijfers te verzamelen en uw financiële plannen effectief te structureren.

Stap 2: Financiële gegevens verzamelen
Een begroting staat of valt met de kwaliteit van de data. Verzamel daarom alle relevante financiële informatie. Denk aan uw bankafschriften, facturen, contracten, leningen, investeringen, etc. Voor bedrijven is het van belang om ook naar historische data te kijken: wat waren de inkomsten en uitgaven in voorgaande jaren, en welke trends zijn zichtbaar? Voor particulieren kan het nuttig zijn om de laatste drie tot zes maanden aan transacties te analyseren, zodat u een betrouwbaar beeld krijgt van uw gemiddelde uitgavenpatroon.

Stap 3: Inkomsten bepalen komende periode
In deze fase brengt u in kaart hoeveel geld u in de komende periode verwacht te ontvangen. Voor particulieren kan dat bijvoorbeeld een salaris, uitkering, toeslagen of extra bijverdiensten zijn. Bij organisaties gaat het vaak om omzet, subsidies, rente-inkomsten en eventuele andere inkomstenbronnen. Pas op dat u de bedragen niet te hoog inschat, want dat kan leiden tot ondoordacht uitgavenpatroon. Anderzijds is te voorzichtig zijn ook niet altijd goed, omdat u dan mogelijk groei of kansen laat liggen.

Stap 4: Uitgaven in kaart brengen
Hoewel het inschatten van inkomsten vaak nog relatief eenvoudig is, liggen uitgaven wat lastiger. Ze kunnen uiteenlopen van vaste lasten (zoals huur, verzekeringen etc.) tot variabele posten (bijvoorbeeld energie of productiekosten) en incidentele uitgaven (denk aan reparaties of onverwachte nooduitgaven). Tel daar ook eventuele investeringen bij op. Door uw kosten in afzonderlijke categorieën te plaatsen, behoudt u het overzicht en ziet u sneller waar u kunt besparen

Stap 5: Prognose en analyse
Zodra u duidelijk hebt hoeveel geld er binnenkomt en waaraan u het uitgeeft, is het moment aangebroken om te zien of u in de plus eindigt of juist een tekort hebt. Blijkt u in de rode cijfers te komen, dan is het zaak om uw uitgaven te beperken of manieren te vinden om uw inkomen te verhogen. Heeft u daarentegen een overschot, dan biedt dat ruimte om extra te investeren, schulden af te lossen of een buffer op te bouwen voor de toekomst.

Stap 6: Beslissen en plannen
Hier komt de strategie om de hoek kijken. Met de inzichten die u heeft opgedaan, kunt u onderbouwde keuzes maken. Moet u bezuinigen op bepaalde kostenposten? Is het verstandig om een deel van de winst te herinvesteren in uw bedrijf, of juist te sparen voor mindere tijden? Wellicht zijn er ook mogelijkheden voor belastingvoordelen. Deze stap bepaalt het daadwerkelijke beleid dat voortvloeit uit de begroting.

Stap 7: Implementatie en monitoring
Een begroting is geen papieren document dat u na het opstellen meteen kunt opbergen. Zodra u uw financiële plan heeft uitgewerkt, is het zaak om de ontwikkelingen voortdurend te volgen. Meet regelmatig of uw werkelijke inkomsten en uitgaven nog overeenkomen met de inschattingen in uw begroting. Zijn er grotere verschillen? Pas uw plan dan tijdig aan, zodat u niet uit het oog verliest wat u met uw geld wilt bereiken.

Stap 8: Evaluatie en bijsturing
Budgettering is een cyclisch proces. De laatste stap is dan ook het evalueren van de resultaten. Heeft u uw doelen bereikt? Welke strategieën werkten wel en welke niet? Op basis van deze conclusies past u uw begroting of uw financiële strategie aan. Door deze cyclus van continu plannen, monitoren, evalueren en bijsturen te doorlopen, blijft u altijd in control over uw financiën.

Het belang van een ervaren boekhouder
Hoewel een onderneming of particulier bepaalde zaken zelf kan regelen betreft boekhouding, belasting of een financiële administratie, is het inschakelen van een ervaren boekhouder wel zo verstandig. Een ervaren boekhouder:

  • Expertise
    Een ervaren boekhouder is volledig op de hoogte van de actuele fiscale regels en de meest recente wetgeving​.

  • Voorkomen van fouten, boetes en naheffingen
    Als je zelf iets fout invult, merk je dat soms pas als de Belastingdienst een boete, naheffingsaanslag of vraag stuurt. Een boekhouder voorkomt die fouten, boetes, naheffingsaanslagen of andere problemen.

  • Tijd en gemoedsrust
    Voor veel mensen is een boekhouding, belasting of een financiële administratie stressvol en tijdrovend. Een boekhouder neemt dit werk uit handen. Een boekhouder werkt ook veel sneller. Bedrijven of particulieren kunnen dan doen waar zij goed in zijn om geld te verdienen.

  • Maximaal belastingvoordeel
    Een ervaren boekhouder laat nooit belastingvoordelen liggen. Mensen die zelf hun belastingen of boekhouding regelen laten regelmatig belastingvoordelen liggen, simpelweg omdat een bepaald belastingvoordeel niet bij deze mensen bekend was. Een ervaren boekhouder kan vaak proactief advies geven over hoe je in de toekomst belasting kunt besparen.

  • Conflictoplossing met belastingdienst
    Een boekhouder kan bemiddelen als er een conflict ontstaat met de Belastingdienst of er onduidelijkheden zijn of vragen van de Belastingdienst en dit moet worden toegelicht.

  • Professionele rapportage
    Een professioneel ogend en goed onderbouwde boekhouding, belastingaangifte, financieel plan etc. komt geloofwaardiger over bij de Belastingdienst, investeerders, banken en potentiële samenwerkingspartners. Een boekhouder weet hoe het beste zaken te presenteren en welke informatie daarbij onmisbaar is.

  • Continu toezicht en bijsturing
    Een boekhouder kan meer doen dan alleen uw boekhouding, belasting of een financiële administratie De boekhouder kan ook periodiek vergelijken, en u adviseren over eventuele noodzakelijke bijsturing. Zo blijft het financiële beleid van uw bedrijf of u actueel en toekomstbestendig.

AGA bij BNR nieuwsradio
Het is geen toeval dat AGA als autoriteit, wel eens vaker live op BNR nieuwsradio komt, op basis van hun uitnodiging. Een geluidsopname van BNR nieuwsradio is te beluisteren op onze website. Deze BNR geluidsopname in de menubalk te vinden onder “BNR nieuwsradio”.  Of houdt de “control” knop ingedrukt en klik op de link direct hieronder:
BNR Nieuwsradio | agaboekhouders.nl

Contact AGA boekhouders:
De boekhouders van AGA boekhouders kunnen een hoop voor u betekenen; zoals een antwoord of advies op uw vragen tot een begeleiding gedurende het hele traject of uw vaste boekhouder. Heeft u vragen of kwesties en wilt u een hoge kwaliteit boekhouder met minimaal 15 jaren ervaring; neem dan gratis en vrijblijvend contact op voor een intakegesprek, met één van onze deskundige en ervaren boekhouders.

EEN BOEKHOUDER NODIG? 
Bel: 040-3034062 1ste gratis en vrijblijvend intakegesprek. Telefonisch bereikbaar: maandag t/m vrijdag tussen 09.00u en 19.00u) Tevens zijn wij bereikbaar per e-mail:
info@agaboekhouders.nl of via het contactformulier aan de rechterzijde van onze website.

MEER INFORMATIE
Aan de bovenzijde van deze website, vindt u de menubalk. Klik op de menubalk voor meer informatie.

AGA boekhouders: onze dienstverlening
AGA boekhouders bezit de expertise en ervaring om complexe boekhoudkundige, financieel administratieve en belastingvraagstukken volledig op te helderen. De meest uitgebalanceerde oplossing, daar zorgt AGA boekhouders voor. Ons team is u van dienst betreft:

Financiële administratie

  • Jaarrekeningen;
  • Salarisadministratie;
  • Debiteuren/crediteuren beheer;
  • Opmaken van een balans en verlies- en winstrekening;
  • Controle en administratieve controle;
  • Jaarprognoses (Voor onder meer hypotheekaanvragen, leningsaanvragen en huurcontracten;
  • Budgettering en opstellen van een begroting;
  • Kasadministratie;
  • Advies en begeleiding bij financiële vraagstukken (overnames en fusies, advisering pensioen en verzekeringen etc);
  • Facturatie (opstellen en verzenden van facturen naar klant); en
  • Zoveel meer…

Belastingen

  • Inkomstenbelasting/Aangifte IB;
  • Vennootschapsbelasting/Aangifte VPB;
  • BTW/Aangifte omzetbelasting;
  • Loonbelasting/ premie volksverzekering;
  • Internationale belastingaspecten voor ondernemers;
  • Dividendbelasting;
  • Erf- en schenkbelasting; en
  • Zoveel meer…

Stel uw vraag