De verschillende rechtsvormen - financieel advies voor ondernemers
Het starten of uitbreiden van een onderneming brengt allerlei keuzes met zich mee. Eén van de belangrijkste beslissingen die u neemt, is de rechtsvorm voor uw bedrijf. Elke rechtsvorm heeft namelijk eigen kenmerken als het gaat om aansprakelijkheid, belastingverplichtingen en zeggenschapsstructuur. Daarnaast kan de rechtsvorm op termijn van invloed zijn op zaken als financiering en investeringsmogelijkheden. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende rechtsvormen, en geven we aan waar een financieel adviseur of boekhouder u bij kan helpen.
Eenmanszaak (rechtsvormen)
De eenmanszaak is veruit de meest gekozen rechtsvorm in Nederland, zeker voor startende ondernemers en zzp’ers. Bij deze vorm bent u als eigenaar persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden van uw bedrijf. Dit betekent dat privébezittingen, zoals uw huis of auto, kunnen worden aangesproken, als de onderneming niet aan haar financiële verplichtingen kan voldoen.
- Belastingen:
Als eigenaar van een eenmanszaak betaalt u inkomstenbelasting over de winst uit de onderneming (box 1). Daarbij kunt u gebruikmaken van ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Een boekhouder kan u helpen optimaal gebruik te maken van deze voordelen. - Risico-afdekking:
Door uw persoonlijke aansprakelijkheid is het essentieel om na te denken over verzekeringen en vermogensscheiding. Een financieel adviseur kan u begeleiden bij het in kaart brengen van risico’s en de benodigde verzekeringen. - Groei en structuur:
Hoewel de eenmanszaak eenvoudig is op te richten, kan het bij groei aantrekkelijk zijn om over te stappen naar een andere rechtsvorm, zoals een BV. Een boekhouder kan de financiële en fiscale voor- en nadelen van zo’n overstap inzichtelijk maken en wanneer het fiscaal juiste moment is om over te stappen.
Vennootschap onder firma ofwel VOF (rechtsvormen)
Een VOF lijkt op een eenmanszaak, maar dan met meerdere firmanten (zakenpartners). De firmanten zijn ieder hoofdelijk aansprakelijk, wat betekent dat één van hen kan worden aangesproken voor de volledige schuld van de VOF.
- Winstverdeling:
De winstverdeling legt u vast in de vennootschapsakte. U kunt kiezen voor een verdeling op basis van inbreng, arbeid of andere criteria. Een boekhouder kan u adviseren over een eerlijke en werkbare winstverdeling. - Aansprakelijkheid:
Ook hier geldt persoonlijke aansprakelijkheid. Het is raadzaam om samen te bepalen welke verzekeringen en overeenkomsten nodig zijn om de risico’s te beperken. - Heldere afspraken:
Leg afspraken over kapitaalstortingen, investeringen en uittreding goed vast. Dit voorkomt conflicten en onduidelijkheid op de lange termijn.
Commanditaire vennootschap ofwel CV (rechtsvormen)
Bij een commanditaire vennootschap zijn er twee soorten vennoten: beherende vennoten (met persoonlijke aansprakelijkheid en zeggenschap) en stille vennoten (de ‘commanditaire vennoten’) die enkel kapitaal inbrengen en geen zeggenschap hebben. De stille vennoten zijn beperkt aansprakelijk, tenzij ze zich actief gaan bemoeien met de bedrijfsvoering.
- Financiering:
Een C.V. kan interessant zijn wanneer u externe investeerders wilt aantrekken die niet actief betrokken zijn bij de bedrijfsvoering. De stille vennoot brengt kapitaal in, maar loopt een beperkt risico. - Belasting:
De beherende vennoten betalen inkomstenbelasting over de winst, terwijl de stille vennoten in principe alleen risico lopen over hun inleg. Een boekhouder kan u helpen bij het opstellen van een duidelijke administratie waarin de kapitaalstromen en winstverdeling goed zichtbaar zijn.
Besloten Vennootschap ofwel B.V. (rechtsvormen)
De B.V. is een populaire rechtsvorm voor ondernemers die hun persoonlijke aansprakelijkheid willen beperken. De B.V. is namelijk een rechtspersoon, wat betekent dat de onderneming zelf aansprakelijk is voor schulden. Als DGA (directeur-grootaandeelhouder) bent u in dienst van uw eigen B.V. en ontvangt u doorgaans loon. Daarnaast kunt u dividend uitkeren als er winst is.
- Loon en dividend:
U moet ten minste een gebruikelijk loon ontvangen volgens de regels van de Belastingdienst. Daarnaast kunt u winst in de vorm van dividend uitkeren, waarop dividendbelasting wordt ingehouden. Een boekhouder kan u adviseren over een slimme balans tussen loon en dividend. - Vennootschapsbelasting:
De B.V. betaalt vennootschapsbelasting over de winst. De tarieven en regels veranderen regelmatig, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de actuele wetgeving. - Holdingstructuur:
Afhankelijk van uw groeiambities, kunt u een holdingstructuur overwegen, waarbij u een persoonlijke holding-BV en één of meer werk-BV’s opzet. Een financieel adviseur kan helpen om zo’n constructie fiscaal en juridisch te optimaliseren.
Naamloze vennootschap ofwel N.V. (rechtsvormen)
Een N.V. lijkt veel op de B.V., maar de aandelen zijn vrij verhandelbaar. In de praktijk kiest men hier vaak voor als er grote kapitaalbelangen in het geding zijn of wanneer men naar de beurs wil. De N.V. is daarom voor veel mkb-ondernemers minder relevant.
- Kapitaalopbouw:
De N.V. kent strengere kapitaaleisen (onder andere een hoger minimaal startkapitaal) dan een B.V. - Beursnotering:
Een N.V. kan de stap naar de beurs zetten, waarmee financiering mogelijk wordt via de uitgifte van aandelen. Dit brengt echter ook andere verplichtingen en kosten met zich mee.
Financieel advies rechtsvormen
De keuze voor een rechtsvorm is één van de belangrijkste fundamenten van uw onderneming. Waar de eenmanszaak eenvoud en fiscale voordelen kan bieden, zet een B.V. u op een pad van beperkte aansprakelijkheid, maar ook extra administratieve verplichtingen. Door goed te kijken naar uw ambities, uw risicoprofiel en uw financiële situatie kunt u de rechtsvorm kiezen die het beste past.
Een ervaren boekhouder of financieel adviseur betrekken in dit proces is zeer verstandig.
Het belang van een ervaren boekhouder
Hoewel een onderneming of particulier bepaalde zaken zelf kan regelen betreft boekhouding, belasting of een financiële administratie, is het inschakelen van een ervaren boekhouder wel zo verstandig. Een ervaren boekhouder:
- Expertise
Een ervaren boekhouder is volledig op de hoogte van de actuele fiscale regels en de meest recente wetgeving. - Voorkomen van fouten, boetes en naheffingen
Als je zelf iets fout invult, merk je dat soms pas als de Belastingdienst een boete, naheffingsaanslag of vraag stuurt. Een boekhouder voorkomt die fouten, boetes, naheffingsaanslagen of andere problemen. - Tijd en gemoedsrust
Voor veel mensen is een boekhouding, belasting of een financiële administratie stressvol en tijdrovend. Een boekhouder neemt dit werk uit handen. Een boekhouder werkt ook veel sneller. Bedrijven of particulieren kunnen dan doen waar zij goed in zijn om geld te verdienen. - Maximaal belastingvoordeel
Een ervaren boekhouder laat nooit belastingvoordelen liggen. Mensen die zelf hun belastingen of boekhouding regelen laten regelmatig belastingvoordelen liggen, simpelweg omdat een bepaald belastingvoordeel niet bij deze mensen bekend was. Een ervaren boekhouder kan vaak proactief advies geven over hoe je in de toekomst belasting kunt besparen. - Conflictoplossing met belastingdienst
Een boekhouder kan bemiddelen als er een conflict ontstaat met de Belastingdienst of er onduidelijkheden zijn of vragen van de Belastingdienst en dit moet worden toegelicht. - Professionele rapportage
Een professioneel ogend en goed onderbouwde boekhouding, belastingaangifte, financieel plan etc. komt geloofwaardiger over bij de Belastingdienst, investeerders, banken en potentiële samenwerkingspartners. Een boekhouder weet hoe het beste zaken te presenteren en welke informatie daarbij onmisbaar is. - Continu toezicht en bijsturing
Een boekhouder kan meer doen dan alleen uw boekhouding, belasting of een financiële administratie realiseren. De boekhouder kan ook periodiek vergelijken, en u adviseren over eventuele noodzakelijke bijsturing. Zo blijft het financiële beleid van uw bedrijf of u actueel en toekomstbestendig.
AGA bij BNR nieuwsradio
Het is geen toeval dat AGA als autoriteit, wel eens vaker live op BNR nieuwsradio komt, op basis van hun uitnodiging. Een geluidsopname van BNR nieuwsradio is te beluisteren op onze website. Deze BNR geluidsopname in de menubalk te vinden onder “BNR nieuwsradio”. Of houdt de “control” knop ingedrukt en klik op de link direct hieronder:
BNR Nieuwsradio | agaboekhouders.nl
Contact AGA boekhouders:
De boekhouders van AGA boekhouders kunnen een hoop voor u betekenen; zoals een antwoord of advies op uw vragen tot een begeleiding gedurende het hele traject of uw vaste boekhouder. Heeft u vragen of kwesties en wilt u een hoge kwaliteit boekhouder met minimaal 15 jaren ervaring; neem dan gratis en vrijblijvend contact op voor een intakegesprek, met één van onze deskundige en ervaren boekhouders.
EEN BOEKHOUDER NODIG?
Bel: 040-3034062 1ste gratis en vrijblijvend intakegesprek. Telefonisch bereikbaar: maandag t/m vrijdag tussen 09.00u en 19.00u) Tevens zijn wij bereikbaar per e-mail: info@agaboekhouders.nl of via het contactformulier aan de rechterzijde van onze website.
MEER INFORMATIE
Aan de bovenzijde van deze website, vindt u de menubalk. Klik op de menubalk voor meer informatie.
AGA boekhouders: onze dienstverlening
AGA boekhouders bezit de expertise en ervaring om complexe boekhoudkundige, financieel administratieve en belastingvraagstukken volledig op te helderen. De meest uitgebalanceerde oplossing, daar zorgt AGA boekhouders voor. Ons team is u van dienst betreft:
Financiële administratie
- Jaarrekeningen;
- Salarisadministratie;
- Debiteuren/crediteuren beheer;
- Opmaken van een balans en verlies- en winstrekening;
- Controle en administratieve controle;
- Jaarprognoses (Voor onder meer hypotheekaanvragen, leningsaanvragen en huurcontracten;
- Budgettering en opstellen van een begroting;
- Kasadministratie;
- Advies en begeleiding bij financiële vraagstukken (overnames en fusies, advisering pensioen en verzekeringen etc);
- Facturatie (opstellen en verzenden van facturen naar klant); en
- Zoveel meer…
Belastingen
- Inkomstenbelasting/Aangifte IB;
- Vennootschapsbelasting/Aangifte VPB;
- BTW/Aangifte omzetbelasting;
- Loonbelasting/ premie volksverzekering;
- Internationale belastingaspecten voor ondernemers;
- Dividendbelasting;
- Erf- en schenkbelasting; en
- Zoveel meer…