Pensioen voor ondernemers – financieel advies voor ondernemers
Een comfortabel pensioen is voor iedereen van belang, maar voor ondernemers is de noodzaak wellicht nog groter dan voor werknemers. Allereerst valt u buiten de meeste pensioenregelingen die voor werknemers collectief worden geregeld. Bovendien hebt u te maken met sterk wisselende inkomsten. Een goed gevulde pensioenpot biedt zekerheid en voorkomt financiële zorgen op latere leeftijd, wanneer u minder of niet meer wilt of kunt werken.
Daarnaast kan de Wet Langdurige Zorg (WLZ) beperkt zijn in de mate waarin u wordt geholpen als u op latere leeftijd zorg nodig hebt. Door vroeg te beginnen met een eigen pensioenvoorziening, waarborgt u meer financiële onafhankelijkheid. Zo blijft u in staat om zelf keuzes te maken over waar en hoe u wilt wonen, of welke aanvullende zorg u eventueel nodig hebt.
Waarom is pensioenopbouw voor ondernemers zo belangrijk?
Als ondernemer bent u gewend om op eigen benen te staan en vaak meerdere rollen te vervullen binnen uw bedrijf. De financiële zekerheid die een werkgever doorgaans voor zijn personeel regelt, ontbreekt voor u. Mocht u onverwachts arbeidsongeschikt raken of op latere leeftijd willen stoppen met werken, dan moet u zelf hebben gezorgd voor een buffer.
Daarnaast kan het zijn dat u (gedeeltelijk) vermogen in uw onderneming hebt opgebouwd, bijvoorbeeld in de vorm van voorraad, inventaris of een bedrijfspand. De vraag is echter of en wanneer u dat vermogen kunt verzilveren. Een pensioenvoorziening die losstaat van de directe bedrijfsactiviteiten, biedt in veel gevallen meer zekerheid.
Voordat u beslist hoe u pensioen gaat opbouwen, is het belangrijk om in kaart te brengen wat u nú al geregeld hebt en hoeveel u later nodig denkt te hebben. Misschien hebt u al geïnvesteerd in onroerend goed, of deels vermogen opgebouwd in uw bedrijf. Misschien beschikt u over spaargeld of beleggingen. Een financiële analyse geeft u inzicht in de gaten én in de mogelijkheden voor de toekomst.
Een boekhouder of financieel adviseur kan u helpen met het maken van een overzichtelijke prognose. Hierin wordt gekeken naar:
- Uw huidige (bedrijfs)inkomen en privé-uitgaven
- De waarde van uw bedrijfsmiddelen en eventuele investeringen
- Mogelijke waardestijgingen (bijvoorbeeld bij een beleggingsportefeuille of eigen bedrijfspand)
- De gewenste leeftijd waarop u wilt stoppen of minderen met werken
- De hoogte van de AOW-uitkering, afhankelijk van uw geboortedatum
Op basis van deze gegevens is het mogelijk om te berekenen hoeveel aanvulling u bovenop de AOW nodig hebt om prettig te kunnen leven als u met pensioen bent.
Verschillende manieren pensioenopbouw voor ondernemers
Er zijn verschillende manieren voor u als ondernemer om te sparen of beleggen voor uw oude dag. Enkele veelvoorkomende opties:
- Banksparen (lijfrente)
Hierbij zet u periodiek (of eenmalig) geld op een geblokkeerde rekening. Tot de einddatum mag u doorgaans niets opnemen, waarna de uitkering periodiek (maandelijks, per kwartaal of jaarlijks) plaatsvindt. Het voordeel van banksparen is de relatief lage kostenstructuur en de heldere voorwaarden. Bovendien is de inleg doorgaans fiscaal aftrekbaar in box 1, binnen de jaarruimte en/of reserveringsruimte. - Lijfrenteverzekering
Dit lijkt op banksparen, maar hier sluit u een verzekering af bij een verzekeraar. Het eindresultaat is een uitkering gedurende een bepaalde periode of levenslang. De premie is veelal eveneens aftrekbaar, maar de kosten en voorwaarden verschillen per aanbieder. - Beleggen in (bedrijfs)vastgoed
Bent u al eigenaar van een pand of overweegt u te investeren in vastgoed? De waarde van vastgoed kan op de lange termijn stijgen, en verhuuropbrengsten kunnen een stabiele pensioenaanvulling vormen. Houd wel rekening met eventuele onderhoudskosten, leegstand en schommelingen in de vastgoedmarkt. - Vrij beleggen in aandelen en obligaties
Als u voldoende kennis hebt van de financiële markten en een langere beleggingshorizon hebt, kan u (een deel van) uw vermogen in aandelen en/of obligaties beleggen. Let op: het rendement kan hoger zijn dan op een spaarrekening, maar het risico is ook groter. - Pensioen in eigen beheer (DGA)
Voor directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) is het lang mogelijk geweest om binnen de eigen BV pensioen op te bouwen. De wet- en regelgeving hieromtrent is de laatste jaren echter flink veranderd; pensioenopbouw in eigen beheer voor nieuwe regelingen is niet meer toegestaan. Desondanks kan uw boekhouder u helpen te bepalen welke alternatieven, zoals een oudedagsverplichting, het meest aantrekkelijk zijn.
Het belang van een ervaren boekhouder
Hoewel een onderneming of particulier bepaalde zaken zelf kan regelen betreft boekhouding, belasting of een financiële administratie, is het inschakelen van een ervaren boekhouder wel zo verstandig. Een ervaren boekhouder:
- Expertise
Een ervaren boekhouder is volledig op de hoogte van de actuele fiscale regels en de meest recente wetgeving. - Voorkomen van fouten, boetes en naheffingen
Als je zelf iets fout invult, merk je dat soms pas als de Belastingdienst een boete, naheffingsaanslag of vraag stuurt. Een boekhouder voorkomt die fouten, boetes, naheffingsaanslagen of andere problemen. - Tijd en gemoedsrust
Voor veel mensen is een boekhouding, belasting of een financiële administratie stressvol en tijdrovend. Een boekhouder neemt dit werk uit handen. Een boekhouder werkt ook veel sneller. Bedrijven of particulieren kunnen dan doen waar zij goed in zijn om geld te verdienen. - Maximaal belastingvoordeel
Een ervaren boekhouder laat nooit belastingvoordelen liggen. Mensen die zelf hun belastingen of boekhouding regelen laten regelmatig belastingvoordelen liggen, simpelweg omdat een bepaald belastingvoordeel niet bij deze mensen bekend was. Een ervaren boekhouder kan vaak proactief advies geven over hoe je in de toekomst belasting kunt besparen. - Conflictoplossing met belastingdienst
Een boekhouder kan bemiddelen als er een conflict ontstaat met de Belastingdienst of er onduidelijkheden zijn of vragen van de Belastingdienst en dit moet worden toegelicht. - Professionele rapportage
Een professioneel ogend en goed onderbouwde boekhouding, belastingaangifte, financieel plan etc. komt geloofwaardiger over bij de Belastingdienst, investeerders, banken en potentiële samenwerkingspartners. Een boekhouder weet hoe het beste zaken te presenteren en welke informatie daarbij onmisbaar is. - Continu toezicht en bijsturing
Een boekhouder kan meer doen dan alleen uw boekhouding, belasting of een financiële administratie realiseren. De boekhouder kan ook periodiek vergelijken, en u adviseren over eventuele noodzakelijke bijsturing. Zo blijft het financiële beleid van uw bedrijf of u actueel en toekomstbestendig.
AGA bij BNR nieuwsradio
Het is geen toeval dat AGA als autoriteit, wel eens vaker live op BNR nieuwsradio komt, op basis van hun uitnodiging. Een geluidsopname van BNR nieuwsradio is te beluisteren op onze website. Deze BNR geluidsopname in de menubalk te vinden onder “BNR nieuwsradio”. Of houdt de “control” knop ingedrukt en klik op de link direct hieronder:
BNR Nieuwsradio | agaboekhouders.nl
Contact AGA boekhouders:
De boekhouders van AGA boekhouders kunnen een hoop voor u betekenen; zoals een antwoord of advies op uw vragen tot een begeleiding gedurende het hele traject of uw vaste boekhouder. Heeft u vragen of kwesties en wilt u een hoge kwaliteit boekhouder met minimaal 15 jaren ervaring; neem dan gratis en vrijblijvend contact op voor een intakegesprek, met één van onze deskundige en ervaren boekhouders.
EEN BOEKHOUDER NODIG?
Bel: 040-3034062 1ste gratis en vrijblijvend intakegesprek. Telefonisch bereikbaar: maandag t/m vrijdag tussen 09.00u en 19.00u) Tevens zijn wij bereikbaar per e-mail: info@agaboekhouders.nl of via het contactformulier aan de rechterzijde van onze website.
MEER INFORMATIE
Aan de bovenzijde van deze website, vindt u de menubalk. Klik op de menubalk voor meer informatie.
AGA boekhouders: onze dienstverlening
AGA boekhouders bezit de expertise en ervaring om complexe boekhoudkundige, financieel administratieve en belastingvraagstukken volledig op te helderen. De meest uitgebalanceerde oplossing, daar zorgt AGA boekhouders voor. Ons team is u van dienst betreft:
Financiële administratie
- Jaarrekeningen;
- Salarisadministratie;
- Debiteuren/crediteuren beheer;
- Opmaken van een balans en verlies- en winstrekening;
- Controle en administratieve controle;
- Jaarprognoses (Voor onder meer hypotheekaanvragen, leningsaanvragen en huurcontracten;
- Budgettering en opstellen van een begroting;
- Kasadministratie;
- Advies en begeleiding bij financiële vraagstukken (overnames en fusies, advisering pensioen en verzekeringen etc);
- Facturatie (opstellen en verzenden van facturen naar klant); en
- Zoveel meer…
Belastingen
- Inkomstenbelasting/Aangifte IB;
- Vennootschapsbelasting/Aangifte VPB;
- BTW/Aangifte omzetbelasting;
- Loonbelasting/ premie volksverzekering;
- Internationale belastingaspecten voor ondernemers;
- Dividendbelasting;
- Erf- en schenkbelasting; en
- Zoveel meer…