• darkblurbg
    AGA boekhouders
    Hoge kwaliteit boekhouders, ook live op BNR nieuwsradio! Alleen boekhouders met minimaal 15 jaar ervaring, € 69,00 p/u excl. BTW. Voor MKB, grotere ondernemingen en particulieren.
  • darkblurbg
    AGA boekhouders
    Al onze boekhouders hebben minimaal 15 jaren ervaring inzake boekhouding, belastingen en financiële administratie.
  • darkblurbg
    AGA bij BNR nieuwsradio
    Het is geen toeval dat AGA als autoriteit, wel eens vaker live op BNR nieuwsradio komt, op basis van hun uitnodiging. Tarief € 69,00 per uur exclusief BTW
  • darkblurbg
    AGA boekhouders
    Uw boekhouding, financiële administratie, belastingadvies, belastingaangiftes, financieel advies, of gesprekspartner, AGA Boekhouders regelt het voor u!
  • darkblurbg
    AGA boekhouders
    De meest recente ontwikkelingen en veranderingen betreft boekhouding en belastingen, en alle relevante wetgeving worden bestudeerd en besproken door onze boekhouders.
  • darkblurbg
    AGA boekhouders
    Professioneel en Deskundig;
    Ervaren en Betrouwbaar;
    Klantgericht en Effectief;
    Een heldere aanpak en Aantrekkelijke tarieven.

Loonbelasting particulieren
Loonbelasting is de belasting die wordt geheven op inkomsten uit tegenwoordige arbeid. Met andere woorden: als je salaris krijgt uit loondienst, dan houdt je werkgever meestal loonbelasting (en premies) in op het brutoloon. Deze inhouding gebeurt voordat je als werknemer je nettoloon op je bankrekening ontvangt. De loonbelasting is dus een voorheffing op de inkomensbelasting: feitelijk betaal je al een groot deel van je inkomstenbelasting in de vorm van loonbelasting, verspreid over het jaar, in plaats van achteraf.

Loonbelasting versus inkomstenbelasting
Een veelgestelde vraag is: “Waarom betaal ik loonbelasting én inkomstenbelasting? Betaal ik dan niet dubbel belasting?” Het antwoord is dat loonbelasting en inkomstenbelasting nauw met elkaar verweven zijn, maar niet hetzelfde zijn. In principe dient de loonbelasting als vooruitbetaling op de inkomstenbelasting. Aan het einde van het belastingjaar (of soms aan het begin van het nieuwe jaar) dien je normaal gesproken een aangifte inkomstenbelasting in. Daarin wordt berekend hoeveel belasting je uiteindelijk over je totale inkomsten verschuldigd was. De al betaalde loonbelasting wordt dan verrekend.

Als je alleen inkomsten uit loondienst hebt en verder geen aftrekposten of andere inkomstenbronnen, dan komt de uitkomst van je inkomstenbelastingaangifte vaak in de buurt van wat je al aan loonbelasting hebt betaald. In sommige gevallen betekent dit dat je geld terugkrijgt, omdat je werkgever meer belasting heeft ingehouden dan noodzakelijk was. In andere gevallen moet je bijbetalen, bijvoorbeeld als je extra inkomsten hebt gehad die niet zijn verloond of omdat je niet in aanmerking bleek te komen voor bepaalde heffingskortingen.

Betrokken partijen bij de loonbelasting
Bij de loonbelasting zijn verschillende partijen betrokken:

  • De Belastingdienst
    De instantie die verantwoordelijk is voor het innen van belastingen, waaronder de loonbelasting.
  • De werkgever
    Die is verplicht om de loonbelasting en sociale premies in te houden op het salaris van de werknemer. Vervolgens draagt de werkgever deze bedragen af aan de Belastingdienst.
  • De werknemer
    Degene die loon ontvangt voor verrichte arbeid. De werknemer heeft meestal weinig administratieve handelingen te doen rondom de loonbelasting, maar profiteert wel (of juist niet) van de juiste inhouding en heffingskortingen.

Deze samenwerking maakt het mogelijk dat de Belastingdienst al direct aan de bron belasting kan innen, wat de kans op niet-betalen of grote naheffingen verkleint en ervoor zorgt dat je als werknemer niet in één keer een groot bedrag hoeft af te dragen.

De componenten van de loonheffingen
Wanneer we praten over loonbelasting, vallen daar ook vaak de sociale premies en andere heffingen onder. In de praktijk spreekt men dan over “loonheffingen”. Hieronder vallen:

  • Loonbelasting;
  • Volksverzekeringspremies (o.a. AOW, Anw, Wlz);
  • Werknemersverzekeringspremies (o.a. WW, WIA) – deze zijn formeel voor rekening van de werkgever, maar wel onderdeel van de totale loonkosten;
  • Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) – deze bijdrage is ook gerelateerd aan het inkomen en de Belastingdienst ziet hierop toe.

Voor jou als particulier is het vooral van belang te weten dat het brutoloon (het bedrag dat in je arbeidscontract staat), in de praktijk een stuk hoger is dan het nettoloon (het bedrag dat je daadwerkelijk op je bankrekening ontvangt). Dat komt door alle genoemde inhoudingen en de eventuele pensioenpremie. Hoewel dit op het eerste gezicht ingewikkeld lijkt, is het doel om de lasten eerlijk te verdelen en ervoor te zorgen dat iedereen bijdraagt aan sociale voorzieningen.

Hoe werkt de berekening van loonbelasting?
De systematiek achter de berekening van loonbelasting is cruciaal om te begrijpen hoe jouw nettoloon tot stand komt. De hoofdlijnen zijn als volgt:

  • Brutoloon bepalen
    Dit is het vastgestelde salaris op basis van je arbeidsovereenkomst of cao.

  • Toepassing heffingskortingen
    De werkgever past (meestal automatisch) de relevante heffingskortingen toe, mits je daarvoor gekozen hebt bij de start van je dienstverband.

  • Tariefschijven inkomstenbelasting
    De Belastingdienst hanteert voor de inkomstenbelasting verschillende schijven met elk een eigen tarief. De loonbelasting houdt hier rekening mee door uit te gaan van een inschatting van je jaarloon.

  • Inhouding sociale premies
    De volksverzekeringspremies worden vaak tegelijk met de loonbelasting berekend.

De berekening kan anders worden als je in de loop van het jaar van baan wisselt, als je een bijbaan hebt naast je hoofdinkomen of als je wisselende inkomsten geniet. Dan kan het gebeuren dat er niet de juiste hoeveelheid belasting wordt ingehouden, wat leidt tot een naheffing (bijbetalen) of juist een teruggave aan het einde van het jaar.

Heffingskortingen
Heffingskortingen zijn vaak een belangrijke reden waarom mensen geld terugkrijgen of minder belasting betalen dan ze in eerste instantie verwachten. Hieronder bespreken we de belangrijkste heffingskortingen voor particulieren:

  • Algemene heffingskorting
    De algemene heffingskorting is een korting op de inkomstenbelasting en de premie volksverzekeringen. Vrijwel iedereen die in Nederland woont, heeft recht op deze korting. De hoogte van de algemene heffingskorting is afhankelijk van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe lager de algemene heffingskorting wordt. Voor mensen met een erg laag inkomen kan de algemene heffingskorting juist relatief hoog uitvallen.

  • Arbeidskorting
    De arbeidskorting is een korting voor mensen die inkomsten uit arbeid hebben. Dat betekent niet alleen loon uit loondienst, maar ook winst uit eenmanszaak, inkomsten uit een andere onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden (freelance/zzp). Net als de algemene heffingskorting is de hoogte van de arbeidskorting inkomensafhankelijk. In veel gevallen is de arbeidskorting een belangrijke reden waarom werken loont en je nettoloon hoger uitvalt dan je zou denken als je alleen naar de brutobedragen kijkt.

  • Inkomensafhankelijke combinatiekorting
    Deze heffingskorting is bedoeld voor werkende ouders met jonge kinderen. Om in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal criteria, onder andere met betrekking tot de leeftijd van je kind en je inkomen. De inkomensafhankelijke combinatiekorting kan behoorlijk oplopen, dus als je kinderen hebt en (gedeeltelijk) werkt, is het zeker de moeite waard om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt.

  • Ouderenkorting en alleenstaande-ouderenkorting
    Voor AOW-gerechtigden bestaan er aparte heffingskortingen, zoals de ouderenkorting. Wie alleenstaand is en een AOW-uitkering ontvangt, kan daarnaast recht hebben op de alleenstaande-ouderenkorting. De voorwaarden kunnen per jaar wijzigen, dus check altijd de actuele regels als je de AOW-leeftijd hebt bereikt.

  • Jonggehandicaptenkorting
    Voor mensen die onder de Wet Wajong vallen, bestaat er een jonggehandicaptenkorting. Deze wordt vaak automatisch verrekend via de uitkeringsinstantie, maar het kan voorkomen dat je dit zelf moet regelen in je belastingaangifte.

Aftrekposten en andere besparingen in de loonbelasting
Hoewel de meeste mensen bij loonbelasting niet meteen denken aan aftrekposten, kan het voor particulieren toch interessant zijn om te weten welke fiscale voordelen je eventueel kunt benutten. De meest bekende aftrekposten zijn:

  • Hypotheekrenteaftrek
    Heb je een eigen woning met een (hypothecaire) lening? Dan is de rente die je betaalt vaak aftrekbaar. De Belastingdienst houdt hiermee rekening in de inkomstenbelasting, maar via de voorlopige aanslag kun je maandelijks profiteren van een teruggave. Dit heeft indirect invloed op je nettoloon.

  • Zorgkosten
    Sommige specifieke zorgkosten die niet door de verzekering vergoed worden, kunnen aftrekbaar zijn. De regels zijn vrij strikt, maar het kan de moeite waard zijn om bonnetjes en facturen te bewaren als je veel zorgkosten hebt gemaakt.

  • Studiekosten
    Heb je zelf gestudeerd en geen recht op studiefinanciering (meer)? Dan kun je studiekosten in bepaalde gevallen aftrekken. De regels zijn echter ook hier behoorlijk aangescherpt, dus check de actuele situatie.

Let wel: de aftrekposten zelf worden niet bij de werkgever in de loonbelasting verwerkt, maar via de aangifte inkomstenbelasting. Toch is het goed om te realiseren dat de loonbelasting een voorheffing is en aftrekposten uiteindelijk leiden tot een lagere totale belastingdruk. Dit kan resulteren in een belastingteruggave.

Loonbelasting en de jaarlijkse belastingaangifte
Hoewel je werkgever de loonbelasting al inhoudt, is het in veel gevallen toch verplicht of tenminste verstandig om aangifte inkomstenbelasting te doen. Waarom?

  • Controle op juistheid
    De Belastingdienst vergelijkt de gegevens van je werkgever(s) of uitkeringsinstantie(s) met de gegevens in je aangifte. Als er verschillen zijn, moet je dat verklaren.

  • Teruggave of bijbetaling
    Het kan dat je in de loop van het jaar te veel of te weinig belasting hebt betaald, bijvoorbeeld door bijbanen, door te hoge of te lage toepassing van heffingskortingen of door aftrekposten. Bij de aangifte vind de verrekening plaats.

  • Wijzigingen in je persoonlijke situatie
    Denk aan trouwen, scheiden, kinderen krijgen, een huis kopen of verkopen. Al deze zaken beïnvloeden je fiscale situatie en kunnen leiden tot een hogere of lagere aanslag.

  • Bewijsvoering
    Je belastingaangifte kan dienen als bewijs voor instanties, bijvoorbeeld als je een hypotheek wilt afsluiten of een toeslag wilt aanvragen.

Het belang van een ervaren boekhouder
Hoewel een onderneming of particulier bepaalde zaken zelf kan regelen betreft boekhouding, belasting of een financiële administratie, is het inschakelen van een ervaren boekhouder wel zo verstandig. Een ervaren boekhouder:

  • Expertise
    Een ervaren boekhouder is volledig op de hoogte van de actuele fiscale regels en de meest recente wetgeving​.

  • Voorkomen van fouten, boetes en naheffingen
    Als je zelf iets fout invult, merk je dat soms pas als de Belastingdienst een boete, naheffingsaanslag of vraag stuurt. Een boekhouder voorkomt die fouten, boetes, naheffingsaanslagen of andere problemen.

  • Tijd en gemoedsrust
    Voor veel mensen is een boekhouding, belasting of een financiële administratie stressvol en tijdrovend. Een boekhouder neemt dit werk uit handen. Een boekhouder werkt ook veel sneller. Bedrijven of particulieren kunnen dan doen waar zij goed in zijn om geld te verdienen.

  • Maximaal belastingvoordeel
    Een ervaren boekhouder laat nooit belastingvoordelen liggen. Mensen die zelf hun belastingen of boekhouding regelen laten regelmatig belastingvoordelen liggen, simpelweg omdat een bepaald belastingvoordeel niet bij deze mensen bekend was. Een ervaren boekhouder kan vaak proactief advies geven over hoe je in de toekomst belasting kunt besparen.

  • Conflictoplossing met belastingdienst
    Een boekhouder kan bemiddelen als er een conflict ontstaat met de Belastingdienst of er onduidelijkheden zijn of vragen van de Belastingdienst en dit moet worden toegelicht.

  • Professionele rapportage
    Een professioneel ogend en goed onderbouwde boekhouding, belastingaangifte, financieel plan etc. komt geloofwaardiger over bij de Belastingdienst, investeerders, banken en potentiële samenwerkingspartners. Een boekhouder weet hoe het beste zaken te presenteren en welke informatie daarbij onmisbaar is.

  • Continu toezicht en bijsturing
    Een boekhouder kan meer doen dan alleen uw boekhouding, belasting of een financiële administratie De boekhouder kan ook periodiek vergelijken, en u adviseren over eventuele noodzakelijke bijsturing. Zo blijft het financiële beleid van uw bedrijf of u actueel en toekomstbestendig.

AGA bij BNR nieuwsradio
Het is geen toeval dat AGA als autoriteit, wel eens vaker live op BNR nieuwsradio komt, op basis van hun uitnodiging. Een geluidsopname van BNR nieuwsradio is te beluisteren op onze website. Deze BNR geluidsopname in de menubalk te vinden onder “BNR nieuwsradio”.  Of houdt de “control” knop ingedrukt en klik op de link direct hieronder:
BNR Nieuwsradio | agaboekhouders.nl

Contact AGA boekhouders:
De boekhouders van AGA boekhouders kunnen een hoop voor u betekenen; zoals een antwoord of advies op uw vragen tot een begeleiding gedurende het hele traject of uw vaste boekhouder. Heeft u vragen of kwesties en wilt u een hoge kwaliteit boekhouder met minimaal 15 jaren ervaring; neem dan gratis en vrijblijvend contact op voor een intakegesprek, met één van onze deskundige en ervaren boekhouders.

EEN BOEKHOUDER NODIG? 
Bel: 040-3034062 1ste gratis en vrijblijvend intakegesprek. Telefonisch bereikbaar: maandag t/m vrijdag tussen 09.00u en 19.00u) Tevens zijn wij bereikbaar per e-mail:
info@agaboekhouders.nl of via het contactformulier aan de rechterzijde van onze website.

MEER INFORMATIE
Aan de bovenzijde van deze website, vindt u de menubalk. Klik op de menubalk voor meer informatie.

AGA boekhouders: onze dienstverlening
AGA boekhouders bezit de expertise en ervaring om complexe boekhoudkundige, financieel administratieve en belastingvraagstukken volledig op te helderen. De meest uitgebalanceerde oplossing, daar zorgt AGA boekhouders voor. Ons team is u van dienst betreft:

Financiële administratie

  • Jaarrekeningen;
  • Salarisadministratie;
  • Debiteuren/crediteuren beheer;
  • Opmaken van een balans en verlies- en winstrekening;
  • Controle en administratieve controle;
  • Jaarprognoses (Voor onder meer hypotheekaanvragen, leningsaanvragen en huurcontracten;
  • Budgettering en opstellen van een begroting;
  • Kasadministratie;
  • Advies en begeleiding bij financiële vraagstukken (overnames en fusies, advisering pensioen en verzekeringen etc);
  • Facturatie (opstellen en verzenden van facturen naar klant); en
  • Zoveel meer…

Belastingen

  • Inkomstenbelasting/Aangifte IB;
  • Vennootschapsbelasting/Aangifte VPB;
  • BTW/Aangifte omzetbelasting;
  • Loonbelasting/ premie volksverzekering;
  • Internationale belastingaspecten voor ondernemers;
  • Dividendbelasting;
  • Erf- en schenkbelasting; en
  • Zoveel meer…

Stel uw vraag