BTW - aangifte omzetbelasting
Als ondernemer komt u vroeg of laat in aanraking met de “belasting toegevoegde waarde” ofwel BTW, en de verplichting om periodiek de aangifte omzetbelasting te doen. In Nederland is de BTW een indirecte belasting die bedrijven in rekening brengen aan hun klanten en vervolgens afdragen aan de Belastingdienst. In dit artikel leggen we uit wat BTW precies inhoudt, hoe de BTW-aangifte in zijn werk gaat, welke tarieven en regels van toepassing zijn, en hoe een boekhouder u kan ondersteunen bij de BTW-administratie.
Wat is BTW?
BTW is een belasting op goederen en diensten die de overheid heft. Wanneer een bedrijf een product of dienst verkoopt, wordt BTW toegevoegd aan de prijs. De ondernemer int deze belasting van de klant en draagt deze periodiek af aan de Belastingdienst. Voor veel bedrijven is de BTW een balanspost: de BTW die een bedrijf zelf betaalt bij inkopen (voorbelasting) kan worden verrekend met de BTW die het bedrijf ontvangt van klanten.
BTW is in Nederland van toepassing op de meeste goederen en diensten, maar er zijn uitzonderingen en variabele tarieven. Voor sommige branches en producten gelden bijzondere regels die een gedetailleerde administratie vereisen.
BTW-tarieven in Nederland
Nederland kent drie BTW-tarieven:
- Hoog tarief (21%): Dit is het standaardtarief en geldt voor de meeste goederen en diensten.
- Laag tarief (9%): Dit tarief is van toepassing op essentiële producten en diensten, zoals levensmiddelen, medicijnen en bepaalde vormen van arbeidsintensieve dienstverlening.
- Nul tarief (0%): Dit tarief wordt toegepast op exportgoederen en sommige specifieke leveringen, zoals internationale transportdiensten.
Sommige producten en diensten zijn vrijgesteld van BTW, zoals medische zorg, kinderopvang en onderwijs. Vrijgestelde ondernemers hoeven geen BTW te berekenen aan hun klanten, maar kunnen ook geen BTW op hun inkopen terugvorderen.
Wie moet BTW-aangifte doen?
In Nederland zijn de meeste ondernemers verplicht om BTW-aangifte te doen, behalve voor bedrijven die onder de kleineondernemersregeling (KOR) vallen. De KOR biedt vrijstelling aan ondernemers met een jaaromzet van minder dan €20.000,-. Deze vrijstelling betekent dat zij geen BTW in rekening brengen aan hun klanten, maar ook geen voorbelasting kunnen aftrekken. Voor ondernemers die geen gebruik maken van de KOR, is het belangrijk om nauwkeurig bij te houden welke BTW is ontvangen en betaald, zodat de juiste afdracht plaatsvindt.
Hoe werkt de BTW-aangifte?
BTW-aangifte wordt in de regel per kwartaal gedaan, hoewel sommige bedrijven maandelijks of jaarlijks aangifte doen, afhankelijk van hun bedrijfsomvang en omzet. De aangifte omvat:
- Omzet en berekende BTW: De omzet exclusief BTW en de daarop berekende belasting die is ontvangen van klanten.
- Voorbelasting: De BTW die het bedrijf heeft betaald op aankopen en kosten, zoals inkoop van materialen en diensten.
- Te betalen of terug te ontvangen BTW: Het verschil tussen de berekende BTW en de voorbelasting bepaalt of er een bedrag moet worden afgedragen aan de Belastingdienst of teruggevorderd kan worden.
De aangifte omzetbelasting wordt online ingediend via het portaal van de Belastingdienst. Hier vult de ondernemer alle benodigde gegevens in en berekent de te betalen of terug te ontvangen BTW.
Belangrijke aandachtspunten bij de BTW-aangifte
- Facturatie en tijdigheid
Facturen moeten voldoen aan bepaalde eisen en tijdig worden uitgereikt. Dit is belangrijk omdat de BTW over een factuur meestal verschuldigd is in de periode waarin de factuur is uitgereikt. - Voorbelasting terugvorderen
Bedrijven kunnen de BTW die zij hebben betaald bij inkoop van goederen of diensten aftrekken, maar dit moet wel goed worden geadministreerd. Niet alle BTW op kosten mag worden teruggevorderd; bijvoorbeeld privé-uitgaven zijn uitgesloten. - Intracommunautaire transacties
Bij handel binnen de EU gelden speciale regels voor de BTW. Voor leveringen aan andere EU-landen kan vaak het 0%-tarief worden toegepast, maar dit vereist een correcte administratie van het BTW-nummer van de buitenlandse klant en een bewijs van de levering. - BTW-correcties
Soms moeten er correcties worden doorgevoerd, bijvoorbeeld voor privégebruik van bedrijfsmiddelen of het verleggen van BTW voor buitenlandse diensten en goederen. In deze situaties is nauwkeurigheid essentieel om naheffingen te voorkomen.
Boetes en naheffingen
Het niet (op tijd) indienen of betalen van BTW-aangifte kan leiden tot boetes. Er zijn verschillende soorten boetes, waaronder een verzuimboete voor te late aangifte en een vergrijpboete voor foutieve aangiften. Daarnaast kan de Belastingdienst naheffingen opleggen als blijkt dat er te weinig BTW is afgedragen. Een foutloze en tijdige aangifte kan deze risico's voorkomen.
De rol van een boekhouder bij de BTW-administratie
Het indienen van de BTW-aangifte lijkt misschien een simpele taak, maar het vraagt om precisie en kennis van fiscale regels. Een ervaren boekhouder kan u helpen met:
- Periodieke aangifte
Boekhouders zorgen ervoor dat uw BTW-aangiften correct en op tijd worden gerealiseerd en ingediend. - Administratieve organisatie
Ze helpen bij het opzetten van een gestructureerde financiële administratie, zodat alle BTW-cijfers overzichtelijk en snel beschikbaar zijn. - Controle en advies
Boekhouders kunnen uw administratie controleren op fouten en adviseren over aftrekposten, tarieven en regelingen die voor uw bedrijf gunstig kunnen zijn. - Complexe BTW-kwesties
Voor bedrijven die internationaal handelen, regelmatig investeren of te maken hebben met wisselende tarieven, kan een boekhouder fiscale voordelen benutten en zorgen dat u voldoet aan de complexe belastingwetgeving.
BTW en de aangifte omzetbelasting zijn kernonderdelen van de boekhouding voor veel Nederlandse bedrijven. Door de regels goed te begrijpen en zorgvuldig bij te houden welke BTW u ontvangt en betaalt, kunt u de administratie nauwkeurig voeren en profiteren van fiscale voordelen. Voor veel ondernemers kan een boekhouder de administratie vereenvoudigen en adviseren over de juiste aanpak, zodat u zich kunt richten op het ondernemen en de fiscale verplichtingen zonder zorgen kunt nakomen.
Btw terugvragen bij zakelijke aankopen in het buitenland
Veel ondernemers maken kosten in het buitenland, bijvoorbeeld voor een zakenreis of bij de import van goederen. De btw die u in het buitenland betaalt, kunt u echter niet in de reguliere Nederlandse btw-aangifte verrekenen. Toch zijn er manieren om deze buitenlandse btw terug te vragen:
Btw in een EU-land
Als u bijvoorbeeld een conferentie in Duitsland bijwoont of goederen in Frankrijk koopt, betaalt u daar Duitse of Franse btw die u niet ter plaatse kunt aftrekken. In plaats daarvan kunt u via de Nederlandse Belastingdienst een digitaal teruggaafverzoek indienen voor de in een andere EU-lidstaat betaalde btw. De Belastingdienst stuurt uw verzoek door naar het desbetreffende land. U komt voor deze teruggaaf in aanmerking als:
- U in Nederland als ondernemer staat geregistreerd;
- U niet in het andere land btw-plichtig bent (dus geen lokale aangifte doet);
- De gemaakte kosten verband houden met uw belaste bedrijfsactiviteiten.
Houd wel de deadline in de gaten: verzoeken over een bepaald jaar moeten vóór 30 september van het volgende jaar bij de Belastingdienst binnen zijn.
Btw bij import van buiten de EU
Wanneer u goederen van buiten de EU invoert (bijvoorbeeld uit de VS of China), betaalt u doorgaans invoer-btw aan de douane. Deze invoer-btw kunt u in uw eerstvolgende btw-aangifte als voorbelasting aftrekken (mits u de goederen gebruikt voor belaste activiteiten). Vaak is dit een kwestie van cashflow: u schiet de btw voor bij de douane en verrekent deze vervolgens via uw aangifte, waardoor u per saldo geen btw kwijt bent. Met een artikel 23-vergunning hoeft u de btw bij invoer niet direct te betalen, maar geeft u deze meteen op in uw btw-aangifte. In dat geval is het extra belangrijk dat u de douanepapieren goed bewaart als bewijs.
Btw betaald buiten de EU
Btw of gelijksoortige omzetbelasting die u betaalt in niet-EU-landen (bijvoorbeeld de VS, Canada, Australië) is vaak moeilijk of onmogelijk terug te krijgen. Sommige landen hebben geen teruggaafregeling voor buitenlandse ondernemers, of enkel een beperkte regeling gebaseerd op onderlinge afspraken. Dit betekent dat hotelbelasting in de VS of GST in Canada/Australië vaak niet kan worden teruggevorderd, tenzij u in dat land zelf als onderneming staat geregistreerd. Informeer dus per land naar de mogelijkheden.
Betaalt u als Nederlandse ondernemer btw in een ander land, dan bestaat er vaak een (soms apart) proces om die btw terug te krijgen. Zeker bij hogere bedragen loont het de moeite om hier werk van te maken. Binnen de EU kan dit online via een teruggaafverzoek per land; doorgaans verzorgt uw boekhouder dit eenmaal per jaar. Vergeet niet de buitenlandse facturen te bewaren of mee te sturen voor de bewijsvoering.
Het belang van een ervaren boekhouder
Hoewel een onderneming of particulier bepaalde zaken zelf kan regelen betreft boekhouding, belasting of een financiële administratie, is het inschakelen van een ervaren boekhouder wel zo verstandig. Een ervaren boekhouder:
- Expertise
Een ervaren boekhouder is volledig op de hoogte van de actuele fiscale regels en de meest recente wetgeving. - Voorkomen van fouten, boetes en naheffingen
Als je zelf iets fout invult, merk je dat soms pas als de Belastingdienst een boete, naheffingsaanslag of vraag stuurt. Een boekhouder voorkomt die fouten, boetes, naheffingsaanslagen of andere problemen. - Tijd en gemoedsrust
Voor veel mensen is een boekhouding, belasting of een financiële administratie stressvol en tijdrovend. Een boekhouder neemt dit werk uit handen. Een boekhouder werkt ook veel sneller. Bedrijven of particulieren kunnen dan doen waar zij goed in zijn om geld te verdienen. - Maximaal belastingvoordeel
Een ervaren boekhouder laat nooit belastingvoordelen liggen. Mensen die zelf hun belastingen of boekhouding regelen laten regelmatig belastingvoordelen liggen, simpelweg omdat een bepaald belastingvoordeel niet bij deze mensen bekend was. Een ervaren boekhouder kan vaak proactief advies geven over hoe je in de toekomst belasting kunt besparen. - Conflictoplossing met belastingdienst
Een boekhouder kan bemiddelen als er een conflict ontstaat met de Belastingdienst of er onduidelijkheden zijn of vragen van de Belastingdienst en dit moet worden toegelicht. - Professionele rapportage
Een professioneel ogend en goed onderbouwde boekhouding, belastingaangifte, financieel plan etc. komt geloofwaardiger over bij de Belastingdienst, investeerders, banken en potentiële samenwerkingspartners. Een boekhouder weet hoe het beste zaken te presenteren en welke informatie daarbij onmisbaar is. - Continu toezicht en bijsturing
Een boekhouder kan meer doen dan alleen uw boekhouding, belasting of een financiële administratie De boekhouder kan ook periodiek vergelijken, en u adviseren over eventuele noodzakelijke bijsturing. Zo blijft het financiële beleid van uw bedrijf of u actueel en toekomstbestendig.
AGA bij BNR nieuwsradio
Het is geen toeval dat AGA als autoriteit, wel eens vaker live op BNR nieuwsradio komt, op basis van hun uitnodiging. Een geluidsopname van BNR nieuwsradio is te beluisteren op onze website. Deze BNR geluidsopname in de menubalk te vinden onder “BNR nieuwsradio”. Of houdt de “control” knop ingedrukt en klik op de link direct hieronder:
BNR Nieuwsradio | agaboekhouders.nl
Contact AGA boekhouders:
De boekhouders van AGA boekhouders kunnen een hoop voor u betekenen; zoals een antwoord of advies op uw vragen tot een begeleiding gedurende het hele traject of uw vaste boekhouder. Heeft u vragen of kwesties en wilt u een hoge kwaliteit boekhouder met minimaal 15 jaren ervaring; neem dan gratis en vrijblijvend contact op voor een intakegesprek, met één van onze deskundige en ervaren boekhouders.
EEN BOEKHOUDER NODIG?
Bel: 040-3034062 1ste gratis en vrijblijvend intakegesprek. Telefonisch bereikbaar: maandag t/m vrijdag tussen 09.00u en 19.00u) Tevens zijn wij bereikbaar per e-mail: info@agaboekhouders.nl of via het contactformulier aan de rechterzijde van onze website.
MEER INFORMATIE
Aan de bovenzijde van deze website, vindt u de menubalk. Klik op de menubalk voor meer informatie.
AGA boekhouders: onze dienstverlening
AGA boekhouders bezit de expertise en ervaring om complexe boekhoudkundige, financieel administratieve en belastingvraagstukken volledig op te helderen. De meest uitgebalanceerde oplossing, daar zorgt AGA boekhouders voor. Ons team is u van dienst betreft:
Financiële administratie
- Jaarrekeningen;
- Salarisadministratie;
- Debiteuren/crediteuren beheer;
- Opmaken van een balans en verlies- en winstrekening;
- Controle en administratieve controle;
- Jaarprognoses (Voor onder meer hypotheekaanvragen, leningsaanvragen en huurcontracten;
- Budgettering en opstellen van een begroting;
- Kasadministratie;
- Advies en begeleiding bij financiële vraagstukken (overnames en fusies, advisering pensioen en verzekeringen etc);
- Facturatie (opstellen en verzenden van facturen naar klant); en
- Zoveel meer…
Belastingen
- Inkomstenbelasting/Aangifte IB;
- Vennootschapsbelasting/Aangifte VPB;
- BTW/Aangifte omzetbelasting;
- Loonbelasting/ premie volksverzekering;
- Internationale belastingaspecten voor ondernemers;
- Dividendbelasting;
- Erf- en schenkbelasting; en
- Zoveel meer…